Ontdek Filipijnen

 

Introductie Filipijnen met videoVlag Filipijnen

Als introductie van de Filipijnen de video: ‘It’s More Fun in the Philippines‘.

 

 

Algemene Informatie over de Filipijnen

De Filipijnen – ook geschreven als Filippijnen – zijn een republiek in Zuidoost-Azië. De archipel bestaat uit 7641 eilanden, met als grootste twee Luzon en Mindanao. Deze beide eilanden beslaan samen zo’n twee derde van de oppervlakte van het land, dat met ongeveer 300.000 km² ruim 7 maal zo groot is als Nederland en ruim 9 maal zo groot als België. Het land heeft ongeveer 100 miljoen inwoners.

Het land was ruim 300 jaar lang een Spaanse kolonie, tot de archipel in 1898 aan het eind van de Spaans-Amerikaanse Oorlog een Amerikaans kolonie werd. Hoewel de Filipijnse revolutionaire beweging onder leiding van Emilio Aguinaldo al op 12 juni 1898 de onafhankelijkheid uitriep, zou het nog tot 4 juli 1946 duren voor het daadwerkelijk zover was.

De Filipijnen hebben door de langdurige kolonisatie door Spanje en de Verenigde Staten veel westerse kenmerken. Het is bijvoorbeeld het enige overwegend katholieke land in Zuidoost-Azië. Bovendien beheerst nagenoeg iedereen de Engelse taal. In geen enkel ander Aziatisch land wordt zo goed Engels gesproken als in de Filipijnen.

In de Filipijnen kent men een scherpe tegenstelling tussen arm en rijk. Er is sprake van een kleine, rijke elite en een groot arm deel van de bevolking dat veelal onder het bestaansminimum leeft. De elite heeft zowel op economisch als op politiek gebied de touwtjes in handen.

De huidige president is Rodrigo Duterte. Hij werd in mei 2016 gekozen.

Het land dankt zijn naam aan Ruy López de Villalobos, die tijdens zijn mislukte expeditie in 1543 de eilandengroep naar de toenmalige kroonprins van Spanje Filips II noemde.

De Filipijnen wordt onderverdeeld in de eilandgroepen Luzon (noord), Visayas (midden) en Mindanao (zuid)

 

 

Bestemmingen Filipijnen

Klik op een foto om naar de desbetreffende bestemming in de Filipijnen te gaan.

   
Zeeschildpad - Apo Island, Visayas, Filipijnen
Cambugahay Watervallen - Siquijor, Visayas, Filipijnen
Mt. Hibok-Hibok & White Island - Camiguin, Mindanao, Filipijnen
Philippine Eagle - Davao, Mindanao, Filipijnen
Montfort Bat Cave - Samal Island (Davao), Mindanao, Filipijnen
Ifugao inheemse bevolking - Banaue, Luzon, Filipijnen
Rijstterrassen - Banaue, Luzon, Filipijnen
Mount Pinatubo Kratermeer - Angeles, Luzon, Filipijnen
Manila Bay - Manilla, Luzon, Filipijnen
Pagsanjan River - Pagsanjan, Luzon, Filipijnen
Uitzicht Taal Meer en Taal Vulkaan - Tagaytay, Luzon, Filipijnen
White Beach - Puerto Galera, Luzon, Filipijnen
Mayon Vulkaan - Legazpi, Luzon, Filipijnen
Whale Shark - Donsol, Luzon, Filipijnen
Uitzichtpunt Kayangan Lake - Coron, Palawan, Filipijnen
Eilandhoppen - Coron, Palawan, Filipijnen
Bacuit Bay - El Nido, Palawan, Filipijnen
Bacuit Bay - El Nido, Palawan, Filipijnen
Resort in Taytay, Palawan, Filipijnen
Resort in Port Barton, Palawan, Filipijnen
Underground River - Puerto Princesa, Palawan, Filipijnen
Resort in Puerto Princesa, Palawan, Filipijnen
White Beach - Boracay, Visayas, Filipijnen
White Beach - Boracay, Visayas, Filipijnen
Walvishaai - Oslob (Cebu), Visayas, Filipijnen
Chocolate Hills - Bohol, Visayas, Filipijnen
Tarsier - Bohol, Visayas, Filipijnen
Dumaguete Belfry & Cathedral Church - Dumaguete, Visayas, Filipijnen
Resort op Apo Island, Visayas, Filipijnen
Zeeschildpad - Apo Island, Visayas, Filipijnen
Cambugahay Watervallen - Siquijor, Visayas, Filipijnen
Mt. Hibok-Hibok & White Island - Camiguin, Mindanao, Filipijnen
Philippine Eagle - Davao, Mindanao, Filipijnen
Montfort Bat Cave - Samal Island (Davao), Mindanao, Filipijnen
Ifugao inheemse bevolking - Banaue, Luzon, Filipijnen
Rijstterrassen - Banaue, Luzon, Filipijnen
Mount Pinatubo Kratermeer - Angeles, Luzon, Filipijnen
Manila Bay - Manilla, Luzon, Filipijnen
Pagsanjan River - Pagsanjan, Luzon, Filipijnen

 

 

Handige wetenswaardigheden over de Filipijnen

Tijdsverschil

Tijdsverschil Filipijnen

Tijdens onze zomertijd is het in de Filipijnen 6 uur later, tijdens onze wintertijd 7 uur.

Reisadvies

Reisadvies Filipijnen

In Europa geeft elk land zijn eigen reisadviezen af, waardoor er veel verschillende adviezen worden gegeven. De belangrijkste reisadviezen Filipijnen vindt u via onderstaande links:

Ter vergelijk volgen hieronder links van dezelfde landen met betrekking tot de veiligheidssituatie in eigen land:

In het algemeen kan worden gesteld dat er in het grootste deel van de Filipijnen zonder problemen kan worden gereisd, het is er veiliger dan in Europa. Risico’s zijn er echter overal, u bent nergens 100% veilig. Sommige gebieden in de Filipijnen kunt u beter mijden, met name reizen als blanke in het westelijke deel van Mindanao raden wij af.

Reisdocumenten

Reisdocumenten Filipijnen

Voor mensen met o.a. een Nederlands of Belgisch paspoort is het voor een verblijf in de Filipijnen tot en met 30 dagen niet nodig om een visum aan te vragen. Wel dient u bij aankomst aan te kunnen tonen dat u het land binnen 30 dagen zult verlaten, bijvoorbeeld door uw retourticket te laten zien.

Wilt u langer dan 30 dagen blijven, dan dient u vooraf een visum te regelen. Reizigers dienen dit visum persoonlijk aan te vragen bij de Filipijnse ambassade in Den Haag of Brussel of het consulaat in Amsterdam, Rotterdam of Antwerpen. Zie verder thehaguepe.dfa.gov.ph of brusselspe.dfa.gov.ph/. Nadere informatie over visa kunt u vinden op o.a. cibtvisas.nl.

Uw paspoort moet minimaal 6 maanden geldig zijn tot na de geboekte vertrekdatum uit de Filipijnen.

Geldzaken

Geldzaken Filipijnen

De munteenheid in de Filipijnen is de Filipijnse Peso (PhP). Op dit moment geldt: 1,00 EUR = 58.35 PHP en 10,000.00 PHP = 171,39 EUR (deze wisselkoers wordt 1 maal per dag bijgewerkt). Zie ook het historische verloop van de wisselkoers tussen de Euro en de Filipijnse Peso volgens de ECB.

De meeste geldautomaten in de Filipijnen accepteren alleen bankpassen met een Cirrus en/of Maestro logo en creditcards. De creditcard wordt vooral bij hotels en resorts in grote steden goed geaccepteerd. Voor betaling met een creditcard worden vaak extra kosten in rekening gebracht en heb je in de meeste gevallen een pincode nodig.

Bankbiljetten Filipijnse Peso

Medische zorg en reizigersvaccinaties

Medische zorg Filipijnen en reizigersvaccinaties

De medische sector in de Filipijnen is minder ontwikkeld dan dat wij dat zijn gewend in Europa, hetgeen logisch is voor een ontwikkelingsland. De uitgaven voor de gezondheidszorg zijn laag en van de totale uitgaven is 30% afkomstig van de overheid. De beste vooruitzichten liggen dan ook in de private sector, ongeveer 60% van de ziekenhuisbedden is in handen van particuliere ziekenhuizen. Hier komt bij dat medische faciliteiten geografisch onevenredig verdeeld zijn. Ongeveer de helft van alle artsen is gevestigd in en rond de hoofdstad Manilla (Manila), waar de medische zorg goed is. Op het platteland zijn de voorzieningen slechter c.q. veel slechter en moeilijker bereikbaar dan in de steden.

Voor reizigersvaccinaties e.d. kunt u contact opnemen met de plaatselijke GGD of uw huisarts. Daarnaast is er natuurlijk ook veel informatie te vinden op internet. De officiële richtlijnen voor Nederland kunt u vinden op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR), de officiële richtlijnen voor België op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Qua malaria zijn de adviezen niet overal hetzelfde, zie o.a. de kaart met malariagebieden van Vaccinaties op reis en de kaart met malariagebieden van Fit for Travel. Ons inziens geeft de kaart van Fit for Travel de situatie het beste weer (meer gedetailleerd).

Klimaat

Klimaat Filipijnen

AlgemeenTabellen temperatuur en neerslagKlimaatgebieden in de FilipijnenMeer informatie

Algemeen

Het klimaat in de Filipijnen is een tropisch klimaat en wordt gekarakteriseerd door vrij hoge temperaturen, een vrij hoge luchtvochtigheid en in sommige perioden een overvloedige regenval. Van maart tot en met mei is het het warmst. Daarna valt van juni tot oktober in diverse delen van het land veel regen als gevolg van de moesson. Van december tot en met februari is het op veel plekken juist droger en koeler. De gemiddelde temperatuur in het land bedraagt zo’n 27 graden Celsius. De temperatuur, maar vooral de gemiddelde hoeveelheid neerslag is echter sterk afhankelijk van de locatie. De gemiddelde jaarlijkse neerslag varieert van minder dan 1000 millimeter tot meer dan 4000 millimeter (in Nederland bedraagt de gemiddelde jaarlijkse neerslag ca. 800 mm).

Per jaar wordt het land door diverse tyfoons getroffen, meestal in de periode juni tot oktober. De gevolgen van dergelijke tyfoons kunnen groot zijn, met name in de oostelijke kuststrook van het land. Een tyfoon kan enorme windsnelheden en regenval in korte tijd met zich meebrengen. Boven land zwakt een tyfoon altijd in kracht af, vandaar dat de windsnelheden in bijvoorbeeld de Central Visayas en op Palawan nooit zo hoog zijn als bijvoorbeeld in de Eastern Visayas. Het eiland Palawan wordt zelden door een tyfoon getroffen.

Het zeewater is aan de kust gemiddeld zo’n 27 tot 28 graden Celsius. In de warmste maanden loopt de temperatuur van het water op tot 29 graden.

Klimaatgrafiek Filipijnen (gemiddelde waarden over het hele land)

Tabellen temperatuur en neerslag

Gemiddelde temperatuur (°C) jan feb mar apr mei jun jul aug sep okt nov dec
Basco, Luzon 21 22 24 24 28 28 28 28 27 25 27 23
Baguio, Luzon 17 17 19 20 20 19 18 18 18 18 19 18
Cebu, Central Visayas 27 27 27 28 29 28 28 28 28 28 28 28
Davao, Mindanao 27 27 27 28 28 27 27 27 27 27 27 27
Manilla, Luzon 26 26 27 29 29 28 27 27 27 27 27 26
Puerto Princesa, Palawan 27 27 27 28 28 27 27 27 27 27 27 27
Zamboanga, Mindanao 27 27 28 28 28 28 27 28 27 27 27 27
bron: Weatherbase

Gemiddelde neerslag (cm) jan feb mar apr mei jun jul aug sep okt nov dec jaar
Basco, Luzon 20 15 12 9 12 30 26 41 37 29 29 28 292
Baguio, Luzon 2 2 4 10 40 43 107 116 71 38 12 5 454
Cebu, Central Visayas 11 7 2 3 7 17 18 11 16 20 11 11 154
Manilla, Luzon 2 1 1 3 12 26 40 36 34 19 13 6 197
Zamboanga, Mindanao 4 5 4 5 9 12 13 12 13 16 11 8 119
bron: Weatherbase

 

Klimaatgebieden in de Filipijnen

Klimaatgebieden in de Filipijnen

De verdeling van de neerslag in de Filipijnen is in te delen in de volgende vier typen:

Type I: Twee duidelijk te onderscheiden seizoenen. Een droog seizoen van november tot en met april en een nat seizoen gedurende de rest van het jaar;

Type II: Geen duidelijk te onderscheiden droog seizoen van november tot en met april en een nat seizoen gedurende de rest van het jaar.

Type III: Geen duidelijk te onderscheiden seizoenen. Het is relatief droog van november tot en met april en relatief nat de rest van het jaar.

Type IV: De neerslag is gelijkmatig verdeeld over het jaar.

 

Meer informatie

Meer gegevens over het klimaat in diverse locaties in de Filipijnen vindt u op www.weatherbase.com en meer gegevens over het actuele weer op weatherph.org/.

Kaarten

Kaarten Filipijnen

Kaart met onze belangrijkste bestemmingenTopografische kaartKaart met regio's en provincies

Kaart met onze belangrijkste bestemmingen

Kaart Filipijnen met onze belangrijkste bestemmingen

Topografische kaart

Topografische kaart Filipijnen

Kaart met regio’s en provincies

Kaart met regio's en provincies in de Filipijnen