Palawan Eiland & Provincie – Filipijnen

Palawan, beste eiland ter wereld!

Palawan is door de lezers van het magazine Travel + Leisure in 2017 wederom uitgeroepen tot het beste eiland ter wereld. Zie hun artikel The World’s Best Islands.

‘Palawan is een droombestemming voor elke liefhebber van stranden’ zei een kiezer, die het beschouwt als een ‘prachtige en magische plek’. En dat is het zeker!

Rondreis Palawan Budgettour, 16D

Route Inbegrepen excursies
Manilla
Puerto Princesa Honda Bay tour
Underground River tour
El Nido Lagunes en Snorkel tour
Grotten en Snorkel tour
Port Barton Island Hopping tour
Mangrove River tour
Puerto Princesa
Manilla

Rondreis Palawan Island, 15D

Route Inbegrepen excursies
Manilla Pagsanjan Kloof & Watervallen tour
Puerto Princesa Honda Bay tour
Underground River tour
El Nido Lagunes & Snorkel tour met kajak
Grotten & Snorkel tour
Manilla

Dit betreft slechts voorbeelden, maatwerk is mogelijk!

Introductie Palawan

Palawan is een provincie van de Filipijnen en wordt ook wel ‘the last frontier‘ genoemd. Het grootste eiland van de provincie heet tevens Palawan. Rond Palawan Island liggen vele kleinere eilanden, met name aan de noordzijde. In totaal behoren ca. 1780 eilanden tot de provincie!

De provincie – gelegen tussen Mindoro en Borneo (Maleisië) – heeft een landoppervlakte van ongeveer 14.800 vierkante kilometer. Dit is iets minder dan 40% van de oppervlakte van Nederland. Daarmee is Palawan qua landoppervlakte de grootste provincie van het land. Het aantal inwoners is echter relatief laag, ca. 850.000. Palawan betreft een arme provincie, veel inwoners zijn werkzaam als arbeider of boer, anderen werken in sectoren zoals het toerisme.

De kustlijn van Palawan Island is bijna 2000 km lang en heeft vele inhammen en baaien. Op de kuststrook na is het landschap heuvel- en bergachtig. Een bergketen met bergen van zo’n 1.200 meter hoog loopt over het midden van het eiland.

Wat maakt Palawan bijzonder

Sinds 1992 is het verboden om bomen te kappen in Palawan. Hierdoor is het oorspronkelijke regenwoud – samen met de hier levende planten en dieren – gespaard gebleven. Er leven vele zeldzame dier- en plantensoorten in de provincie, eigenlijk is het één groot natuurgebied. De ongerepte natuur maakt de eilandengroep het mooiste deel van de Filipijnen. Zowel avontuurlijke reizigers als strandgangers kunnen hier hun hart ophalen. Er is zoveel te ontdekken, denk bijvoorbeeld aan witte zandstranden, palmbomen, lagunes en koraalriffen. Door de geïsoleerde ligging is de natuur van Palawan ook van buitenaf – bijvoorbeeld door toerisme – weinig aangetast.

Door haar geïsoleerde ligging leven er op Palawan diersoorten die alleen op dit eiland voorkomen, zoals het Filipijnse stekelvarken, het Palawan Schubdier, de Filipijnse Kaketoe en een aantal soorten knaagdieren. Het zijn zogenaamde endemische diersoorten.

Er zijn delen van het eiland waar nog nooit iemand is geweest. Zo kon het bijvoorbeeld gebeuren dat de inheemse stam Tau’t Batu pas in 1978 door antropologen werd ontdekt. De stam – bestaande uit slechts 30 à 35 mensen – leeft tot op de dag van vandaag afgezonderd in het zuidwesten van het eiland in grotten.

 

 

Bestemmingen Palawan

Coron

De omgeving van Coron (Busuanga Island) biedt prachtige natuur in combinatie met goede snorkel- en duikmogelijkheden en diverse scheepswrakken uit de 2e wereldoorlog. Meer informatie op onze pagina Coron.


Linapacan Group of Islands

De Linapacan Group of Islands is een eilandengroep gelegen tussen Coron en El Nido. Deze eilandengroep is alleen te verkennen tijdens een expeditie van Coron naar El Nido c.q. een expeditie van El Nido naar Coron. Geniet van de prachtige natuur!


El Nido

Wanneer u vanuit de hoofdstad Puerto Princesa City noordwaarts over Palawan Island trekt, komt u bij de ruige en imposante kliffen van El Nido. Deze omgeving – met name de Bacuit Bay – is werkelijk adembenemend mooi, echt een paradijs op aarde. U kunt er uitstekend eiland hoppen, snorkelen, duiken of heerlijk relaxen op 1 van de stranden of strandjes. Meer informatie op onze pagina El Nido.


Taytay

Niet veel toeristen stoppen voor het tussen El Nido en Puerto Princesa gelegen Taytay. Voor echte natuurliefhebbers heeft Taytay echter best wel wat te bieden, meer informatie op onze pagina Taytay.


Port Barton

Het vissersdorpje Port Barton ligt ongeveer 150 km ten noorden van Puerto Princesa en 165 km ten zuiden van El Nido. Port Barton is momenteel sterk in opkomst. Naast rust aan het strand biedt het goede mogelijkheden om eiland te hoppen, snorkelen, duiken en genieten van de natuur (o.a. in de mangroven). U vindt in deze omgeving ook veel zeeschildpadden, zeker indien u Resort L11 bezoekt. Dit resort is gelegen in een groot natuurreservaat. Een waar paradijsje, ook voor huwelijksreizen. Meer informatie op onze pagina Port Barton.


Puerto Princesa

Puerto Princesa wordt met name bezocht voor de Honda Bay en de Underground River (zie hieronder). Meer informatie op onze pagina Puerto Princesa.

Puerto Princesa Subterranean River National Park

Ca. 2 uur rijden ten noorden van de hoofdstad Puerto Princesa City ligt het Puerto Princesa Subterranean River National Park. Dit natuurgebied ligt langs de noordkust van het eiland. Het weelderige park telt acht van de dertien types bos die in Azië voorkomen.

In dit park bevindt zich een ca. 8,2 kilometer lange ondergrondse rivier, de Underground River, 1 van de nieuwe 7 wereldwonderen van de natuur. Deze rivier komt rechtstreeks uit in de Zuid-Chinese Zee. De ondergrondse rivier is de grootste attractie van de hele provincie, maar dat zegt niet zoveel. Het toerisme staat in Palawan nog altijd in de kinderschoenen.

De rivier voert langs vreemd gevormde rotsformaties, door rotskamers die lijken op kathedralen. Tijdens de tocht hoor je alleen waterdruppeltjes en het gefladder van de 40.000 zwaluwen.

 


Zuidelijke deel Palawan Island

Het zuidelijke deel van het eiland wordt nauwelijks bezocht door toeristen, het is een moeilijk te bereiken gebied en heeft minder te bieden dan het noorden. Voor echte avonturiers zijn er echter altijd wel mogelijkheden. Misschien ontdekt u zelfs wel een nieuwe stam, op Palawan weet je het nooit!

 


Tubbataha Reefs Natural Park

Het Tubbataha Reefs Natural Park beslaat 130.028 hectare, waaronder de Noord en Zuid riffen. Dit gebied is een uniek voorbeeld van een atolrif met een zeer hoge dichtheid van zeedier soorten waarbij het noordelijke eilandje dient als broedplaats voor vogels en zeeschildpadden. Het park bestaat uit een ongerept koraalrif met een spectaculaire loodrechte wand van 100 meter diepte, uitgebreide lagunes en twee koraaleilanden. De rif ecosystemen bevatten meer dan 350 soorten koraal en bijna 500 soorten vissen. Het gebied is de thuisbasis van een grote verscheidenheid aan zeedieren waarvan walvissen, dolfijnen, haaien en schildpadden de belangrijkste soorten zijn.

Sinds duikers Tubbataha in de late 70-er jaren hebben ontdekt, is het erkend als een van de meest opmerkelijke koraalriffen op onze planeet. Door zijn geïsoleerde ligging kan Tubbataha alleen worden bezocht per boot met mogelijkheden om op te slapen (liveaboard). Duikers kunnen het dramatische onderwaterterrein, de riffen en de ontzagwekkende biodiversiteit ontdekken, beleven en ondervinden.

Tubbataha Reefs Natural Park, Palawan, Filipijnen.

 

 

Aanbevolen en beste reistijd.

De aanbevolen reistijd voor Coron, Linapacan Group of Islands, El Nido en Taytay is oktober – juni en voor Port Barton en Puerto Princesa het gehele jaar.

De beste reistijd voor Coron, Linapacan Group of Islands, El Nido, Taytay en Port Barton is november – mei en voor Puerto Princesa City december – juni.

 

Klimaat Palawan.

Voor het klimaat op Palawan verwijzen wij naar bijgaande klimaattabellen. In het zuidelijke deel van de provincie is het klimaat gunstiger dan in het noordelijke deel.

Klimaatgegevens Coron

Klimaatgegevens El Nido

Klimaatgegevens Port Barton

Klimaatgegevens Puerto Princesa

Kaart Palawan

Ligging provincie Palawan, Filipijnen

Kaart van de provincie Palawan, Filipijnen.