Puerto Galera – Mindoro, Southern Luzon, Filipijnen

Introductie Puerto Galera

Puerto Galera is de meest noordelijk gelegen gemeente in de Filipijnse provincie Oriental Mindoro op het eiland Mindoro. De gemeente is met haar vele stranden en mooie duik- en snorkellocaties een belangrijke toeristische trekpleister. De gemeente telt ruim 35.000 inwoners.

Het eiland Mindoro behoort tot de regio Luzon, de noordelijke groep eilanden van de Filipijnen.

Het eiland is 9735 km² groot en heeft ruim 1 miljoen inwoners. Het eiland is opgedeeld in de twee provincies Occidental Mindoro en Oriental Mindoro. De hoofdsteden van deze twee provincies zijn respectievelijk Mamburao en Calapan.

De dichtstbijzijnde grote eilanden zijn Luzon in het noorden en noordoosten, Panay in het zuidoosten en Palawan in het zuidwesten. Kleinere eilanden in de buurt zijn Marinduque in het noordoosten, de Romblon Islands in het zuidoosten en de Calamian Group of Islands in het zuidwesten.

De oorspronkelijke bewoners van het eiland Mindoro zijn de Mangyan. Mangyan is de overkoepelende naam voor acht inheemse bevolkingsgroepen op Mindoro. In totaal leven er naar schatting 100.000 Mangyan in de moeilijk toegankelijke gebieden midden op Mindoro. De acht bevolkingsgroepen die samen met de benaming Mangyan aangeduid worden zijn: Iraya, Alangan, Tadyawan, Tawbuid (of Batangan), Buhid, Hanunoo, Ratagnon en Bangon. Zij onderscheiden zich van elkaar door hun taal en hun gebruiken.

Vroeger hadden de Mangyan het gehele eiland Mindoro tot hun beschikking, tegenwoordig zijn ze verdreven naar de moeilijk toegankelijke gebieden van Mindoro. Meer informatie hierover ziet u in de video over de Mangyan.

Locatie Oriental Mindoro in de Filipijnen

Puerto Galera in de provincie Oriental Mindoro - Luzon, Filipijnen

In Puerto Galera en omgeving kunnen vele toeristische activiteiten worden ondernomen, o.a.:

 • Genieten van het strand.
 • Diverse watersporten, o.a. duiken, snorkelen, kajakken, waterskiën etc.
 • Dolfijnen spotten.
 • Trekking naar Mount Baclayan in combinatie met een bezoek aan een dorpje van de Mangyan. Breng wat oude (nog bruikbare) zomerkleding mee, de Mangyan zullen u er zeer dankbaar voor zijn.
 • Eiland hoppen, bezoek de mooiste stranden, grotten en snorkel- c.q. duiklocaties!
 • Huur een jeep om een deel van het eiland Mindoro te verkennen.
 • Huur een mountain bike (met veiligheidshelm) om ook de kleinere paden te kunnen verkennen.
 • Help de Mangyan door middel van sponsoring en geef een kind de mogelijkheid om naar school te gaan.
 • Maak een 3-daagse trekking (3 verschillende bergen).
 • Bezoek een Mangyan Cultural show.
 • En nog veel meer (vraag naar de mogelijkheden!).

 

 

Excursies Puerto Galera

Vraag ons even naar de mogelijkheden indien u vooraf 1 of meerdere excursies wilt boeken in Puerto Galera. De mogelijkheden hangen af van de locatie in Puerto Galera waar u verblijft.

 

Hotels / Resorts Puerto Galera

Wij kunnen elk willekeurig Hotel of Resort in Puerto Galera voor u reserveren. Enkele door ons aanbevolen hotels / resorts staan hieronder vermeld.

Resort B01 (Budget Resort)
Resort M01 (Middenklasse Resort)

 

 

Vervoer Puerto Galera

Resort M01 biedt gecombineerde transfers van een verzamelpunt in Manilla (Manila) rechtstreeks naar het resort (en omgekeerd). Daarnaast bieden zij ook privé transfers (ook rechtstreeks van of naar de luchthaven van Manilla (Manila).

Er zijn ook mogelijkheden voor een gecombineerde transfer per bus + boot, eveneens vanaf een verzamelpunt in Manilla (Manila). Dit betreft een rechtstreekse verbinding, de bus stopt onderweg niet om mensen op te pikken of uit te laten stappen. De boot gaat van Batangas naar 2 verschillende pieren in Puerto Galera.

Een privé transfer naar Batangas + een veerboot naar Puerto Galera behoort ook tot de mogelijkheden.

 

Pakketten Puerto Galera

U kunt zelf het door u gewenste pakket samenstellen met behulp van bovenstaande bouwstenen. Uiteraard kunnen wij u hierbij adviseren.

 

 

Handige Wetenswaardigheden Puerto Galera

Klimaat / Aanbevolen en Beste Reistijd
Kaart Puerto Galera en Omgeving
Kaart Puerto Galera
Video